Cos

 x 
Coş gol

Imagine salata

Istoria canepii

Traditia Redescoperita

Cultivarea canepii este una dintre cele mai vechi ramuri ale industriei umane si cea mai veche direct atestata.

 

 

8,000 i.Hr.

Conform Columbia History of the World, cea mai veche dovada a industriei umane este o bucata de tesatura de canepa, datand de la aproximativ 8.000 i.Hr. Desi provine din Asia Centrala, se crede ca a fost raspandita prin China, India si Europa.

 

 

2,700 i.Hr

Legendarul imparat chinez Shennong ("Fermierul divin") include canepa in scrierea sa, considerata a fi primul text medical al lumii, unde sunt enumerate diferitele plante medicinale descoperite de Shennong, in functie de soi si raritate. Canepa este numita "o planta superioara" - si pe buna dreptate! Chinezii foloseau planta in intregime, din varf si pana la radacini, in industria textila, medicina si alimentatie.

 

 

1,400 i.Hr.

Intrebuintarea canepii este atestata in India, in ceremoniile cultural-religioase si certificata in scris, in texte in sanscrita datand din aceasta perioada. In opera medicala Sushruta, alcatuita inainte de 1000 i.Hr., se spune ca planta ar putea vindeca lepra.

 

 

800 i.Hr.

Se crede ca scitii ar fi adus canepa in Europa din Asia Centrala si ca tot ei ar fi inventat coasa. In secolul al V-lea i.Hr., istoricul grec Herodot descrie vesmintele din tesatura fina de canepa din portul grecilor.

 

 

563 i.Hr.

Multe dintre sectele budiste cred ca Gautama Buddha (563 i.Hr. - 483 i.Hr.) n-ar fi mancat altceva decat seminte de canepa vreme de 6 ani. Cu siguranta insa este adevarat ca planta era pe atunci intensiv cultivata in nordul Indiei, unde se crede ca el si-a petrecut cea mai mare parte a vietii.

 

 

300 i.Hr.

Sunt construite apeductele romane, care transporta apa in orase si in zonele industriale. Se pare ca aceste uimitoare realizari ale ingineriei au fost construite folosindu-se mortar cu canepa.

 

 

100 i.Hr.

Chinezii fabrica hartie din materiale fibroase precum lemnul de dud, canepa, scoarta s.a. Anul 105 i.Hr. este adesea citat ca fiind anul descoperirii hartiei de catre un oficial al Curtii Chineze, Tsai Lun, desi istoricii considera astazi ca de fapt s-ar fi intamplat cu 200 de ani mai devreme. Adaugarea canepii la pulpa de lemn de dud a dus la fabricarea unei hartii de o calitate mult mai buna, inventie care s-a raspandit in restul lumii pe Drumul Matasii.

 

 

70 d.Hr.

Canepa este cultivata pentru prima data in Anglia. In jurul anului 400, canepa este o cultura bine definita.

 

 

100 d.Hr.

In vremea Romei lui Nero, chirurgul grec Pedanius Dioscorides numeste planta Cannabis Sativa si ii descrie variatele intrebuintari medicinale in opera lui de pionierat in 5 volume, De Materia Medica. Ii atrag atentia atat fibrele ei deosebit de puternice, cat si proprietatile medicinale.

Gaius Plinius Secundus (23 - 79 d.Ch.) scrie Naturalis Historia, unde vorbeste despre intrebuintarile industriale ale canepii, explicand si cum trebuie cultivata.

 

 

565 d.Hr.

Dinastia Merovingieni, care a domnit in Franta si Germania de astazi, o inmormanteaza pe regina Adelgunde intr-o tesatura de canepa deosebit de rafinata.

 

 

600 d.Hr.

In sudul Frantei este construit un pod facut din coji de canepa in amestec cu var. Podul a fost pietrificat si este solid chiar si in ziua de azi.

 

 

800 d.Hr.

Carol cel Mare, fondatorul Sfantului Imperiu Roman, inainteaza o lege privind cultivarea de canepa.

 

 

1009 d.Hr.

Hartia pe baza de canepa ajunge, in sfarsit, si in Europa, prin cultura araba. Prima fabrica de hartie este ridicata in Xativa, Spania. Fabricarea hartiei continua aici sub dominatia maura pana in anul 1244 d.Ch., cand armatele europene ii alunga pe mauri. Pentru urmatorii 850 de ani, hartia ar fi fabricata mai ales din canepa.

 

 

1100 d.Hr.

Cavalerii din Evul Mediu beau bere de canepa.

 

 

1215 d.Hr.

Magna Carta, primul pas catre legiferarea constitutionala, este scrisa pe hartie de canepa.

 

 

1492 d.Hr.

Sforile si velatura folosite de Columb la traversarea Atlanticului sunt confectionate din cele mai solide si lungi fibre, pe care numai canepa le poate produce. Daca alte materiale ar fi folosite, nu ar fi rezistat de-a lungul acestei lungi si epuizante calatorii.

 

 

1535 d.Hr.

Henric al VIII-lea, cel mai puternic dintre toti monarhii britanici, inainteaza un document care prevede ca toti proprietarii de pamant trebuie sa cultive canepa, in caz contrar vor fi sanctionati.

 

 

1564 d.Hr.

Regele Filip al Spaniei ordona cultivarea canepii pe tot teritoriul imperiului, din Argentina zilelor noastre si pana in Oregon, urmand exemplul Reginei Elisabeta I, care promulgase o lege similara in Anglia.

 

 

1600 d.Hr.

Galileo, "parintele astronomiei moderne", isi face insemnarile stiintifice pe hartie de canepa.

 

 

1791 d.Hr.

Presedintele Washington stabileste taxe de import pentru canepa pentru a incuraja industria autohtona. Jefferson numeste canepa "o necesitate" si le recomanda fermierilor sa cultive canepa in loc de tutun.

"Bucurati-va din plin de samanta de canepa. Cultivati-o peste tot." - George Washington"Canepa este de prima necesitate pentru bunastarea si prosperitatea unei natiuni." - Thomas Jefferson

 

 

1892 d.Hr.

Motorul diesel, inventat de Rudolph Diesel, a fost initial conceput sa functioneze cu ulei obtinut din seminte de canepa.

 

 

1941-1945 d.Hr.

Campania "Canepa pentru Victorie" este initiata in SUA din cauza crizei rezervelor de canepa din Japonia din timpul celui de-al doilea Razboi Mondial. Fiind folosita pentru articole militare vitale (sfoara, panza, textile), se ofera subventii fermierilor care cultiva canepa, ba chiar sunt scutiti de serviciul militar, impreuna cu fiii lor. Se produc filme promotionale ca "Hemp for Victory" ("Canepa pentru Victorie"), care sa ilustreze importanta asa-numitelor "Gradini ale Victoriei". Ca urmare, cultivarea canepii a crescut cu cateva sute de procente.

 

 

2001 d.Hr.

"Masina-canepa" traverseaza America de Nord, folosind drept combustibil bio-diesel din canepa. Masina a pornit din Washington D.C. La data de 4 iulie 2001 si s-a intors acasa pe 2 octombrie 2001, dupa ce a strabatut 10.000 de mile in scopul de a promova folosirea canepii ca sursa alternativa de combustibil.