Cos

 x 
Coş gol

Imagine salata

Intrebari frecvente

1. Care este diferenta dintre produsele naturale si cele certificate ecologic?

Diferenta dintre produsele bio si conventional, se refera la tipul semintelor astfel:

Semintele conventionale sunt seminte provenite din agricultura clasica, conventionala ceea ce inseamna ca se pot utiliza in cultivarea canepii ingrasaminte, fertilizatori, erbicide impotriva buruienilor sau pesticide impotriva daunatorilor. Aceste substante pot fi de sinteza-chimice sau naturale, insa nu se impun restrictii cultivatorilor, pot folosi ceea ce gasesc pe piata si este autorizat spre vanzare. Aceste substante chimice se pot regasi in planta si seminte in cazul in care se folosesc din abundenta.

Semintele certificate ecologic sunt semintele cultivate intr-un sistem controlat, fiecare cultivator fiind certificat de catre un organism acreditat care supravegheaza intreg circuitul productiv astfel incat sa fie garantat ca ceea ce se foloseste in cultivarea canepii este 100% natural si acceptat in agricultura ecologica.

Mai precis, timp de 3 ani cultivatorul este “in conversie”, o perioada de purificare a solului in care este interzisa folosirea oricarei substante de sinteza. Abia dupa aceasta perioada terenul este certificat ecologic si se preteaza culturilor certificate.

Exista o lista de ingrasaminte naturale acceptate, cel mai des balegar de la animale, compost rezultat din resturi vegetale sau insecticide naturale extrase de exemplu din crizanteme care alunga o parte a insectelor. Organismul de certificare verifica ce s-a plantat, pe ce suprafata, ce tratament s-a aplicat pana la recolta. In plus, agricultura ecologica presupune rotirea continua a culturilor astfel incat solul sa ramana “sanatos”, bogat in minerale. Cultivatorii ecologici trebuie sa pastreze registre in care noteaza fiecare detaliu, folosesc mai multa forta de munca umana, au recolte mai mici si drept urmare, produsele certificate ecologic sunt mai scumpe.

2. Exista alergii cunoscute la proteina din canepa?

Pana in momentul de fata nu au fost inregistrate cazuri de alergie. Spre deosebire de proteinele din soia, oua, lapte sau alune, proteina din canepa este neutra si potrivita pentru persoanele predispuse alergiilor.

3. Care este diferenta dintre canepa si marijuana?

Diferenta principala intre cele doua specii este continutul de THC (delta-9-tetrahidrocanabinol), substanta psihoactiva din marijuana. Canepa industriala este soiul cultivat pentru productia de textile,hrana, materiale de constructie, combustibil etc. Limita legala a continutului de THC al canepii industriale este sub 0.2%. Continutul de THC al marijuanei este in jur de 8% – 12%. Exista soiuri de marijuana care pot ajunge la valori de chiar pana la 20%.

4. Ma voi “ameti” daca consum in mod regulat cantitati semnificative de mancaruri ce contin canepa?

Categoric NU, datorita continutului minim de THC in seminte, care este de maxim 0,001% THC (in comparatie cu limita legala de 0.2 %).

5. Cat de mult amidon contin semintele de canepa decorticate?

Semintele decorticate de canepa contin intre 6-10% carbohidrati din care 80% fibre iar restul zaharuri si amidon. Prin urmare continutul total de amidon este in jur de 2 g / 100 g.

6. Produsele obtinute din seminte de canepa contin gluten?

Din punct de vedere biologic, semintele de canepa sunt 100% fara gluten. Cu toate acestea, semintele de canepa sunt rareori cultivate, recoltate si transportate intr-un mod complet izolat fata de alte culturi, care contin gluten. Astfel, riscul de contaminare cu gluten trebuie sa fie luat in considerare iar continutul de gluten in produsele obtinute din seminte de canepa trebuie sa fie monitorizat si analizat inainte ca acestea sa fie etichetate ca fiind fara gluten.

7. Cum se produce pudra proteica de canepa?

Procesul de productie incepe cu presarea la rece a semintelor intregi pentru obtinerea uleiului. Produsul secundar rezultat este srotul care este macinat si cernut printr-un sistem de cernere special pentru a separa fibrele din seminte de canepa. Rezultatul este pudra de canepa cu un continut de 48-52% proteina. Intregul proces este mecanic, fara solventi si are loc la temperatura scazuta.